5 energiebesparende tips voor de horeca

De horeca staat bekend om zijn energieverbruik, maar er zijn tal van manieren om energie te besparen zonder in te boeten aan kwaliteit of service. In dit blog vind je vijf praktische tips om energie te besparen in je horecazaak en draag je tegelijkertijd bij aan een duurzamere wereld.

1) Ga slim om met verlichting

Verlichting speelt een grote rol in de sfeer van je horecazaak, maar kan ook een grote energieverbruiker zijn. Vervang ouderwetse gloeilampen door energiezuinige LED-lampen, die tot wel 80% minder energie verbruiken. Maak daarnaast gebruik van daglicht waar mogelijk en overweeg om bewegingssensoren of timers te installeren voor verlichting in minder gebruikte ruimtes.

2) Investeer in energiezuinige apparatuur

Bij het kiezen van apparatuur voor je horecazaak, zoals (magnetron)ovens, koelkasten en vaatwassers, is het belangrijk om te letten op het energieverbruik. Kies voor apparaten met een energielabel A+++ of hoger, omdat deze het minste energie verbruiken. Hoewel de aanschafprijs misschien iets hoger ligt, verdien je dit snel terug door een lagere energierekening.

3) Minder energie door verbeterde verwarming en koeling

Een groot deel van het energieverbruik in de horeca komt van verwarming en koeling. Zorg ervoor dat je verwarmings- en koelsystemen regelmatig worden onderhouden en geoptimaliseerd.

Gebruik thermostaten om de temperatuur in je zaak nauwkeurig te reguleren en stel deze in op een energiezuinige stand. Overweeg daarnaast om zonneschermen of rolluiken te plaatsen om de hitte in de zomer buiten te houden en de warmte in de winter binnen.

Woertman-personeel-38-HR

Advies op maat

Nog niet helemaal zeker welke oplossing je zoekt? En het beste bij je past?
Wij denken graag met je mee!

Vrijblijvende offerte Persoonlijk advies

4) Verminder voedselverspilling

Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door voedselverspilling te verminderen, bespaar je op de energie die wordt gebruikt voor de productie, het transport en de opslag van voedsel.

Werk met een goed voorraadbeheersysteem om de houdbaarheid van producten te bewaken en pas je menu aan op basis van seizoensgebonden en lokaal verkrijgbare ingrediënten. Overweeg ook om kleinere porties aan te bieden, zodat gasten minder voedsel laten liggen.

5. Train je personeel op energieverbruik

Het is belangrijk dat je personeel op de hoogte is van je duurzaamheidsdoelen en de rol die zij daarin kunnen spelen. Train je medewerkers in energiebesparende gewoonte zoals:

  • het uitschakelen van apparatuur wanneer deze niet in gebruik is
  • het sluiten van deuren om warmteverlies te beperken
  • het efficiënt gebruik maken van water

Betrek je team bij het bedenken van nieuwe manieren om energie te besparen en beloon hen voor hun inzet.

Op weg naar een duurzamere horeca

Energiebesparing in de horeca hoeft geen ingrijpende veranderingen met zich mee te brengen. Door het maken van weloverwogen keuzes en het implementeren van kleine aanpassingen, zoals het investeren in energiezuinige apparatuur en het trainen van je personeel, kan je een aanzienlijke impact hebben op zowel je energierekening als het milieu. Zet vandaag nog de eerste stappen op weg naar een duurzamere horecaonderneming met deze praktische tips.

Onze productkiezer

Met onze productkiezer is het kiezen van het juiste product snel en gemakkelijk!

Productkiezer

Groeien doen we samen.

  • 24/7 klantenservice
  • 45 jaar ervaring
  • Hoge kwaliteit apparatuur
  • Eigen servicemonteurs

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 *
31306084141