Glazen zonder glans? 3 tips om glascorrosie te voorkomen

Wat is glascorrosie?

Glascorrosie, ook wel bekend als glasroest, glasbrand, of glasslijtage, ontstaat door chemische en fysische invloeden op het glasoppervlak. Dit resulteert in een onomkeerbaar dof uiterlijk van glaswerk, kenmerkend door melkachtige vertroebelingen, matte strepen of fijne witte lijntjes. Hoewel glascorrosie een normaal verouderingsproces is, kan het de uitstraling en kwaliteit van glaswerk in de horeca aanzienlijk verminderen.

 

Hoe ontstaat glascorrosie?

Glascorrosie ontstaat meestal door de reactie van glas met water, luchtvochtigheid en reinigingsmiddelen, waarbij elke wasbeurt een klein beetje van het glasoppervlak schaaft.

Factoren die glascorrosie bevorderen zijn:

 • Chemische aantasting: Agressieve stoffen in de vaatwasser, zoals zouten en reinigingsmiddelen.
 • Hoge temperaturen: De hitte in de vaatwasser kan het glasoppervlak poreus en gevoeliger maken voor glascorrosie.
 • Langdurige blootstelling aan water: Langdurig contact met water, vooral zacht water, kan de mineralen uit het glas oplossen, waardoor het glasoppervlak verzwakt.
 • Beschadigingen: Krassen en scheuren in het glas maken het oppervlak kwetsbaarder voor corrosie.

Onderhoudscontract vaatwasmachines

Bekijk eens onze onderhoudscontracten voor Vaatwassers, zo weet je zeker dat jouw vaatwasser altijd zorgt voor blinkend en hygiënisch schone vaat.

Onderhoudscontracten bekijken Persoonlijk advies

Tips om glascorrosie te voorkomen

Om glascorrosie te voorkomen, is het natuurlijk van belang om glaswerk van hoge kwaliteit aan te schaffen dat bestand is tegen vaatwasmachines. Maar ook de instellingen van de vaatwasmachine spelen een cruciale rol. Glascorrosie voorkom je zoveel mogelijk door:

 • Was glazen op een lage temperatuur: kies een vaatwasprogramma met een temperatuur van maximaal 50°C.
 • Gebruik een mild vaatwasmiddel: kies een vaatwasmiddel zonder fosfaten en met een laag alkalisch gehalte.
 • Droog glazen direct na het wassen: laat glazen niet nat in de vaatwasser staan. Droog ze af met een schone doek of laat ze drogen in een droogrek.

Controleer daarnaast je vaatwasser regelmatig: Zorg ervoor dat je je vaatwasser goed onderhoudt en dat de filters schoon zijn.

 

Extra tips voor de horeca

 • Investeer in een professionele glazenspoelmachine: professionele glazenspoelmachines zijn ontworpen om glascorrosie te minimaliseren.
 • Train je medewerkers: Zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze glazen op de juiste manier moeten behandelen, wassen en drogen.
 • Gebruik een waterontharder: Als u zacht water heeft, kan een waterontharder de mineralen toevoegen die nodig zijn om glascorrosie te voorkomen.
 • Gebruik glansspoelmiddel: glansspoelmiddel helpt om glazen te drogen zonder strepen en vlekken.

En inspecteer en vervang daarnaast tijdig beschadigde glazen, om glasbreuk te voorkomen.

Tip!
Maak gebruik van omgekeerde osmose voor het voorkomen van kalkafzetting.

Glascorrosie is een vervelend probleem, maar je kan het zoveel mogelijk voorkomen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Door te investeren in glaswerk van hoge kwaliteit, een professionele vaatwasser en medewerkers te trainen, zorg je ervoor dat glaswerk langer glanzend en stralend blijft.

Bekijk onze professionele vaatwasmachines

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 *
31306084141