Hoe reinig je een professionele vaatwasser in de horeca?

De vaatwasser is een onmisbaar onderdeel in de keuken van de horeca. Om de kwaliteit en hygiëne te waarborgen is het van belang om de machine regelmatig grondig te reinigen. In dit blog leggen we uit hoe je een vaatwasmachine op de juiste manier reinigt, zodat je altijd verzekerd bent van een brandschone vaat.

Dagelijkse reinigingsroutine van de vaatwasser

Begin met een dagelijkse schoonmaak routine. Verwijder eerst alle grove etensresten uit de machine. Hiermee voorkom je verstoppingen en andere problemen. Vervolgens controleer je de filters. Spoel deze goed af onder stromend water. Daarna zijn de sproeiarmen aan de beurt. Zorg ervoor dat alle gaatjes open zijn, zodat het water er goed doorheen kan stromen. Sluit je dagelijkse routine af met het reinigen van de deur en de rubbers. Deze plekken zijn vaak een broedplaats voor bacteriën.

Wekelijkse dieptereiniging van de vaatwasser

Een professionele vaatwasser heeft baat bij een wekelijkse dieptereiniging. Voor deze grondige schoonmaakbeurt gebruik je gespecialiseerde reinigingsmiddelen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing om te weten hoeveel product je nodig hebt. Verwijder eerst alle losse onderdelen van de machine, zoals de rekken en filters. Maak vervolgens de binnenkant van de vaatwasser grondig schoon met een zachte borstel. Besteed extra aandacht aan hoekjes en randen. Na het handmatig schoonmaken, laat je de vaatwasser een volledig programma draaien met het reinigingsmiddel.

Maandelijkse controle van onderdelen en instellingen

Eens per maand doe je er goed aan om een inspectieronde te houden. Controleer de sproeiarmen, filters en andere onderdelen op slijtage of beschadigingen. Het kan geen kwaad om eens in de zoveel tijd de instellingen van je vaatwasmachine na te gaan. Check bijvoorbeeld de waterhardheid en de temperatuur van het water. Mogelijk moet je enkele instellingen bijstellen voor een optimaal resultaat.

Voorkom kalkaanslag

Een veelvoorkomend probleem bij vaatwassers is kalkaanslag. Dit komt door het harde water dat in veel regio’s uit de kraan komt. Kalkaanslag kan de levensduur van je machine flink verkorten. Het is daarom aan te raden om regelmatig een ontkalkingsmiddel te gebruiken. Hiermee voorkom je niet alleen kalkaanslag, maar zorg je er ook voor dat je vaatwasser efficiënter werkt.

 💡Tip!
Bekijk eens onze omgekeerde osmose-apparaten om kalkafzetting te voorkomen

 

Vervang onderdelen tijdig

Een laatste, maar zeker niet onbelangrijke tip, is het tijdig vervangen van versleten onderdelen. Een vaatwasser bestaat uit vele onderdelen die na verloop van tijd kunnen slijten. Door ze tijdig te vervangen, zorg je ervoor dat je machine altijd optimaal werkt.

Langere levensduur en schone vaat

Een vaatwasser reinigen in de horeca is meer dan een klusje tussendoor. Het vraagt om aandacht, kennis en de juiste producten. Door regelmatig onderhoud te plegen en je machine goed schoon te houden, zorg je voor een langere levensduur en een altijd schone vaat. En dat is precies wat je gasten verdienen!

Vaatwasser toe aan vervanging?

Is je huidige vaatwasser aan vervanging toe? Bij Woertman zijn we al bijna 50 jaar experts op het gebied van professionele vaatwassers. Vraag vrijblijvend een offerte aan of bekijk al onze modellen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

 

Of bekijk vaatwasser modellen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 *
31306084141